Mijn eerste single page application / Angular project Zelfstudie en tegelijkertijd praktijk

Geplaatst op 2 juli 2018

De ontwikkeling van mijn eerste Angular project begon in het vierde kwartaal 2017. Ik werd benaderd om een website te ontwerpen voor een stichting en aansluitend zou dit ontwerp worden omgezet naar een Angular SPA (Single Page Application). Of ik interesse had om als front-end developer aan te sluiten. Ja natuurlijk had ik dat! Angular was onbekend terrein voor mij. Hoewel ik in het verleden door een klant al eens werd gewezen op AngularJS, had ik mij daar wegens tijdgebrek verder nog niet over ingelezen. Het boek AngularJS van Peter Kassenaar lag overigens wel klaar voor zelfstudie.

Wat is Angular?

Laat ik allereerst zeggen dat Angular en AngularJS vaak door elkaar heen gebruikt worden, maar AngularJS is niet hetzelfde als Angular (2 en hoger). Nou ben ik verder niet bekend met AngularJS en sinds bovengenoemd project wel bekend met Angular versie 2 en hoger (inmiddels is versie 6 al uit!). Door mee te werken aan de ontwikkeling van een Angular applicatie, kwam ik ook in contact met TypeScript. En hier komt het eerste verschil tussen deze twee al om de hoek kijken; AngularJS is namelijk gebaseerd op JavaScript.

Daarnaast wordt in AngularJS met gewone HTML pagina’s gewerkt die uitgebreid kunnen worden met ng-* directives. In Angular wordt gebruik gemaakt van componenten. Componenten zijn onderdelen op een pagina die eventueel hergebruikt kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan de navigatie of de footer.

Kennis opdoen voor het maken van een Angular applicatie

Angular staat erom bekend dat het een vrij steile leercurve heeft. De documentatie op hun eigen website is zeer uitgebreid, maar ik vind het lastig om vanuit de documentatie te leren. Dus ik zocht op tutorials en kwam uit een een cursus bij udemy.com; The Complete Angular Course: Beginner to Advanced. Deze cursus is ontwikkeld door Mosh Hamedani en ik heb zelden zo’n gepassioneerde docent meegemaakt. Het is gewoon een feestje om deze cursus te volgen!

Hoewel de cursus al enige verouderde elementen bevat, is het voor een eerste kennismaking zeer goed te volgen. Je kan zelfs mee programmeren en zo het geleerde meteen in de praktijk brengen. Na deze cursus heb ik ook de cursus Build Enterprise Applications with Angular 2 (and Angular 4) van Mosh gevolgd. Deze cursus gaat wat dieper op de stof in en heeft ook uitstapjes naar het gebruik van Firebase en de integratie van Ionic.

Leren en doen

Nadat het design voor de nieuwe website gereed was, was het tijd om dit te vertalen naar een SPA (Single Page Application). En hoewel het nieuw terrein voor mij was én daarmee ook een leuke uitdaging, pakte ik e.a. redelijk snel op. Mede omdat ik kon terugvallen op twee developers met kennis die bij mij nog doorontwikkeld moest worden. Stap voor stap hebben we met z’n drieën de applicatie gebouwd en daarmee ook heel veel geleerd. Ik ben zo onder de indruk van alle mogelijkheden die dit framework biedt dat ik in mijn vrije tijd opzoek ben naar nog meer toepassingen die we kunnen gebruiken voor nieuwe projecten. Want het is niet bij dit ene project gebleven ;).

Over de auteur: Annemarie Hoose

Annemarie begon eind jaren 1990 met het ontwerpen van websites. Eerst in loondienst en vanaf 2013 als zelfstandig ondernemer zonder personeel (zzp'er) in Almere. Annemarie heeft een brede interesse in alles wat met het bouwen van websites te maken heeft. Ze is een autodidactische front-end developer met ook design skills. Daarnaast is ze nieuwsgierig en ze houdt graag haar kennis op peil door zelfstudie.

Waarom kiezen voor Hoose Webcreations? De voordelen op een rijtje

  • Enthousiaste zzp-er met liefde voor het vak
  • Klantgericht en meedenkend
  • Unieke website voor een mooie prijs
  • Duidelijke offerte
  • Nauwe samenwerking = maximaal eindresultaat
Contact opnemen