Lettertype afstemmen in Photoshop What the font?!

Geplaatst op 9 juni 2020

Ben je als designer / developer wel eens opzoek naar het gebruikte lettertype in een afbeelding of logo? Ik regelmatig en vaak gebruikte ik een website als What The Font om te achterhalen wat er gebruikt werd. Als het dan om een lettertype ging waarvoor je moest betalen, dan zocht ik bij Google Fonts een lettertype wat dicht bij het gebruikte font lag. Zo kon ik het makkelijk gebruiken voor bijvoorbeeld de kopteksten en/of body tekst op een website.

Maar daar is nu verandering in gekomen! De afgelopen weken was het qua werk rustig. Hier en daar wel wat kleine klusjes, maar geen grote opdrachten met deadlines. Dat gaf mij wat tijd om mijn kennis uit te breiden. Zo volgde ik onder andere de Adobe Photoshop CC: Advanced Training cursus van Daniel Walter Scott (gecertificeerde Adobe instructor). Vorig jaar had ik al diverse tutorials van hem gevolgd en Daniel is echt super grappig, maar vooral zeer kundig in de onderwerpen die hij doceert. Mocht je interesse hebben, check zijn YouTube kanaal eens voor diverse tutorials.

Photoshop helpt bij het zoeken naar een gebruikt lettertype

Photoshop is in de afgelopen jaren steeds ‘slimmer’ geworden. Zo leerde ik in de cursus dat er een tool bestaat waarmee je het lettertype in een afbeelding kan opzoeken. Check deze uitleg op de Adobe website eens over het achterhalen van een gebruikt lettertype in een afbeelding. Deze optie zit er blijkbaar al een aantal jaar in, vanaf Adobe Photoshop CC 2015 en latere updates. Maar het was nieuw voor mij, haha!

Zo zocht ik laatst het gebruikte lettertype in een logo voor een webshop waarmee ik bezig ben. En met deze tool vond ik het gebruikte Typekit font! Ik heb het ook getest bij een logo dat ik zelf heb ontworpen, maar de voorgestelde lettertypes kwamen niet overeen met het gebruikte (Google) font van het logo. Wat wel jammer is van deze tool, is dat je niet meteen bij de suggesties de tekst kan invoeren. Zo kan je namelijk beter een vergelijking maken. Maar wellicht dat dit een optie wordt in toekomstige updates?

Over de auteur: Annemarie Hoose

Annemarie begon eind jaren 1990 met het ontwerpen van websites. Eerst in loondienst en vanaf 2013 als zelfstandig ondernemer zonder personeel (zzp'er) in Almere. Annemarie heeft een brede interesse in alles wat met het bouwen van websites te maken heeft. Ze is een autodidactische front-end developer met ook design skills. Daarnaast is ze nieuwsgierig en ze houdt graag haar kennis op peil door zelfstudie.

Waarom kiezen voor Hoose Webcreations? De voordelen op een rijtje

  • Enthousiaste zzp-er met liefde voor het vak
  • Klantgericht en meedenkend
  • Unieke website voor een mooie prijs
  • Duidelijke offerte
  • Nauwe samenwerking = maximaal eindresultaat
Contact opnemen