Custom post types (CPT) in WordPress En de voordelen bij het bouwen van een eigen thema

Geplaatst op 19 augustus 2020

Om te begrijpen wat custom post types in WordPress zijn, zal ik eerst uitleggen wat een zgn. ‘post type‘ (in het Nederlands: berichttype) in WordPress is.

Berichttypen in WordPress

Met de term berichttypen wordt eigenlijk verwezen naar berichten die een soortgelijke inhoud hebben. Een kleine 20 jaar terug was WordPress voornamelijk een blogplatform en werden berichten vaak in de blogterminologie gebruikt. Maar nu WordPress is uitgegroeid naar een serieus content management systeem (CMS), wordt er ook gebruik gemaakt van berichten die een ander type inhoud hebben.

De twee berichttypen (post types) die het meest bekend zijn én het meest worden gebruikt in WordPress zijn Pagina’s en Berichten. Deze zijn standaard beschikbaar als WordPress is geïnstalleerd.

Berichten

Berichten (Engelse naam voor dit berichttype is post) hebben inhoud die op een bepaalde datum gepubliceerd wordt. Deze berichten kunnen ook in een daarvoor geschikte categorie (of categorieën) geplaatst worden. Aan berichten kunnen tags meegegeven worden. Berichten zijn altijd in een overzicht op te roepen. Bijv. een maandelijks overzicht (archief), of een overzicht per categorie of tag.

Pagina’s

Pagina’s (Engelse naam voor dit berichttype is page) hebben doorgaans een vaste inhoud die niet vaak aangepast wordt. Deze pagina’s worden standaard niet in een overzicht getoond en kan je zien als op zich zelf staande webpagina’s. Je kan bijvoorbeeld denken aan de algemene voorwaarden pagina op een website, of de contactpagina.

Voor zowel pagina’s als berichten is het mogelijk om een beschikbare template te selecteren. Deze templates kunnen door de WordPress thema-ontwikkelaar gebouwd worden.

Welke standaard post types zijn er in WordPress?

Naast de al besproken berichttypen post (berichten) en page (pagina’s) zijn er nog drie standaard post types beschikbaar in WordPress:

  • Bijlagen (post type: attachment)
  • Revisies (post type: revision)
  • Navigatie menu (post type: nav_menu_item)

Maar vanaf versie 3.0 is het voor ontwikkelaars (waaronder ik mijzelf ook reken :)) mogelijk om eigen post types te registreren. En dat is een grote vooruitgang geweest! Het mooie is dat sinds versie 4.7, net als bij berichten en pagina’s, het mogelijk is geworden een eigen template te gebruiken, naast de standaard template voor een aangemaakt berichttype.

Voorbeelden van bekende Custom Post Types

Wanneer je een WordPress thema koopt, dan kan het zo zijn dat niet-standaard berichttypen (custom post type) als Portfolio of Team opeens zijn toegevoegd aan de admin omgeving. Zo wordt het als website beheerder dus een stuk overzichtelijker wanneer je inhoud moet toevoegen aan een portfolio of team.

Een ander voorbeeld van custom post types uit mijn eigen praktijk zijn bijvoorbeeld vaarschema’s, boten en zeilvakanties die ik voor de website van Nautisail.nl heb geregistreerd.

Voordat ik begin met het ontwikkelen van een WordPress thema, ga ik altijd na of het registreren van een custom post type nodig is. Dit doe ik in overleg met de opdrachtgever, waarbij ik de voors en tegens afweeg.

Als WordPress thema ontwikkelaar vind ik het in ieder geval een grote plus dat deze optie beschikbaar is omdat het meer structuur, maar ook flexibiliteit aan de website geeft.

Over de auteur: Annemarie Hoose

Annemarie begon eind jaren 1990 met het ontwerpen van websites. Eerst in loondienst en vanaf 2013 als zelfstandig ondernemer zonder personeel (zzp'er) in Almere. Annemarie heeft een brede interesse in alles wat met het bouwen van websites te maken heeft. Ze is een autodidactische front-end developer met ook design skills. Daarnaast is ze nieuwsgierig en ze houdt graag haar kennis op peil door zelfstudie.

Waarom kiezen voor Hoose Webcreations? De voordelen op een rijtje

  • Enthousiaste zzp-er met liefde voor het vak
  • Klantgericht en meedenkend
  • Unieke website voor een mooie prijs
  • Duidelijke offerte
  • Nauwe samenwerking = maximaal eindresultaat
Contact opnemen